AΞΙΟΘΕΑΤΑ

 

ΑΥΛΙΔΑ

Η Αυλίδα κατά την αρχαιότητα ήταν ένα σημαντικό και πολυσύχναστο θρησκευτικό κέντρο. Η μικρή ταναγραϊκή πόλη τοποθετείται μεταξύ των δύο όρμων του Μικρού και του Μεγάλου Βαθέος. Πληροφορίες για τη θέση της μας δίνουν τόσο ο Όμηρος, όσο και ο Γεωγράφος Στράβων. -

Στην Αυλίδα είχε ιδρυθεί ναός προς τιμήν της Αρτέμιδας, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το 1956 υπό τον αείμνηστο Ι. Θρεψιάδη. Ο ναός χρονολογείται στον 5ο π.Χ. αιώνα. Η δεύτερη περίοδος του είναι η Ρωμαϊκή. Καταστράφηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα μάλλον από τους γότθους. Στα ερείπια του κτίσθηκε λουτρό που χρονολογείται στους υστερορωμαϊκούς χρόνους.

Ανατολικά του ναού υπάρχει η Κρήνη, ένα υπόγειο τετράγωνο κτίσμα με είσοδο από βορρά. Αριστερά της εισόδου της υπάρχει υποθεμελίωση τετραγωνικού βωμού και δεξιά επίσης τετράγωνο λίθινο περίφραγμα όπου ήταν πιθανώς η θέση της πλατάνου των ομηρικών επών.

Στα νοτιοδυτικά του ναού μεγάλο κτιριακό συγκρότημα, το λεγόμενο Καταγώγιο ή Ξενώνας εξυπηρετούσε τους προσκυνητές που συνέρρεαν κατά την περίοδο των εορτών της θεάς.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ – ΒΑΘΥ

Η παραλία της Αυλίδας είναι μια παραλία  γεμάτη καφετέριες και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας δίπλα στη θάλασσα με θέα τον Ευβοϊκό. Η παραλία της Αυλίδας έχει αρκετά έντονη νυχτερινή ζωή, αφού υπάρχουν και νυχτερινά κλαμπ. Για όσους επιθυμούν να κολυμπήσουν, στα αριστερά της παραλίας (πριν αρχίσουν οι καφετέριες), υπάρχει πλαζ όπου πολλοί ντόπιοι την προτιμούν για τα καθημερινά τους μπάνια. Στην ακτή υπάρχει άμμος και μικρές πέτρες και το ίδιο και στο βυθό. Στην πλαζ αυτή θα δείτε και το γνωστό Φάρο της Αυλίδας

Παραθαλάσσια κωμόπολη, το Βαθύ, έδρα του Δήμου Αυλίδος, είναι χτισμένο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδος, θρησκευτικού κέντρου της αρχαιότητας. Εκλεκτές είναι οι ποικιλίες των κρασιών που παράγονται από τους αμπελώνες κοντά στο Βαθύ (περιοχή Ριτσώνας). Στο Βαθύ εδρεύει το οινοποιείο "Μαλαματίνα". 

ΧΑΛΚΙΔΑ  ΜΟΝΟ 12 χλμ. ΜΑΚΡΥΑ

Στην είσοδό της πόλης υπάρχει η νέα εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα. Ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, για όλο τον Ελληνικό χώρο. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε νοτιότερα συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της. Η Παλιά Κινητή Γέφυρα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες ως σημείο παρατήρησης της παλιρροιακής εναλλασσόμενης κίνησης των νερών του Ευβοϊκού. Στην σημερινή της μορφή κατασκευάστηκε το 1962.                    

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

*Το κάστρο του Καράμπαμπα στην βοιωτική ακτή της πόλης, το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του λόφου της Κανήθου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εδώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης. Έξω από το φρούριο υπάρχει ο τάφος του Χαλκιδέου λογοτέχνη Γ. Σκαρίμπα.Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το κρηπίδωμα στη Βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης.Χτίστηκε το 1884 αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Γάλλος Φλεγκίς.Το τζαμί του Εμιρ-Ζάδε χαρακτηριστικό μνημείο της εποχής, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση σήμερα. Βρίσκεται στην πλατεία οπλιτών στην οδό Κώτσου.Το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου πολύ κοντά στο δικαστικό μέγαρο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19 αιώνα ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1901. Το σχέδιο είναι του αρχιτέκτονα Λυκάκη. Η Σειρήνα της Χαλκίδας βρίσκεται στην οδό Μπαλαλαίων , ένα μικρό δρομάκι στο κέντρο της πόλης. Η σειρήνα βρίσκεται πάνω σε έναν τετράγωνο ενετικό πύργο ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα παλαιό ρολόι. Το 1940 για τις ανάγκες της άμυνας της Χαλκίδας ο πύργος αυτός διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί πάνω του, η σειρήνα αεροπορικού συναγερμού. Ο πύργος είναι μεσαιωνικής εποχής και έχει υποστεί πολλαπλές επεμβάσεις στο πέρασμα των αιώνων.Το εσωτερικό του έχει σοβατιστεί ενώ επισκευές έχουν γίνει και στην σκάλα που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο του πύργου.Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας στην περιφερειακή οδό. Αποτελούσε έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της πόλης,που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σώζονται δώδεκα ακέραιες καμάρες με αψίδες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες. Φαίνεται πως το έργο έχει γίνει σε δυο περιόδους, πρώτα από τους Ρωμαίους και κατόπιν από τους Ενετούς, ενώ έχει επιδιορθωθεί από τους Τούρκους. Στο Δοκό σώζονται άλλες οκτώ ερειπωμένες καμάρες κατά μήκος του δρόμου Χαλκίδας - Δοκού, που είναι μέρος του ίδιου υδραγωγείου.

ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΝΕΡΑ

Το φαινόμενο του Ευρίπου είναι ευρύτερα γνωστό ως το φαινόμενο κατά το οποίο τα νερά του πορθμού αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Το φαινόμενο αυτό έχει εξηγηθεί και οφείλεται στη  θέση των πλανητών Γη, Ήλιος και Σελήνη. Το ρεύμα κινείται προς μία κατεύθυνση για 6 ώρες με ταχύτητα που συνήθως είναι 5-6 μίλια ανά ώρα, αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 8 λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα και μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για τις επόμενες 6 ώρες κ.ο.κ.. Κατά την διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα, παρουσιάζονται 2 περίοδοι κατά τις οποίες τα νερά είναι ακατάστατα, δηλαδή δεν ακολουθούν την προκαθορισμένη πορεία τους. Από αυτό το φαινόμενο έχει πάρει και το παρατσούκλι της η Χαλκίδα "Τρελά νερά". Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και μετά την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης. Αξίζει να συμβουλευτείτε ένα απλό ημερολόγιο ώστε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο σε κάθε φάση του. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο που υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη έχει 2 παγκόσμιες μοναδικότητες. Η πρώτη είναι το γεγονός ότι την 24η ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας ( δηλ. της 9ης και 23ης ημέρας Σελήνης) τα νερά αρχίζουν πάντα να ρέουν από το Βόρειο προς το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Tο δεύτερο μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο είναι ότι στις περιόδους ισημερίας (δηλ την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου) τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς την στασιμότητα των      8 περίπου λεπτών που πραγματοποιείται όλες τις άλλες μέρες

ΔΕΛΦΟΙ

Οι Δελφοί είναι μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση, αφού αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή μια σειρά Ιερών Μονών θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Επίσης, οι Δελφοί βρίσκονται σε μικρή απόσταση 10 χλμ από την Αράχωβα, σημαντικό χειμερινό προορισμό της Στερεάς Ελλάδας, και σε κοντινή απόσταση από το θερινό παραθεριστικό κέντρο της Ιτέας καθώς και από τον παραδοσιακό οικισμό του Γαλαξειδίου.